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FOI 3771
Date 23/04/2025

Dear Requester,
Thank you for your Freedom of Information request. Please note, this is a cross-site response for Bedford site and Luton site.

You asked:
What is the organisation's ID code (ODS)
RC9

What is the organisation's name
Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust

What is the best e-mail address to contact the organisation in the future regarding working carers. 
Exempt under Section 40 – personal information 

Does the organisation have a carers' staff network or peer support group
Yes, Trust staff diversity network provides peer support in one form including carers. This includes named single points of contact.

If yes, what is the network/group's e-mail address
Exempt under Section 40 – personal information

Is the organisation a member of Carers UK/Employers for Carers (EfC)
No, and we have no plans to in the future

If yes, has the organisation undertaken the Carer Confident Assessment. 
No - but we plan to in the future

If yes, at which level is the organisation
N/A
What is the organisation's employee Headcount total (Not FTE or WTE)
9230

How many of the organisation's employees have formally identified (on ESR) as a working carer
62

What is the organisation's Working Carer percentage (%), based on the latest NHS Staff Survey (Question 32b)
Results | Working to improve NHS staff experiences | NHS Staff Survey

How has the organisation communicated to staff about their rights under Carers Leave Act.
The Trust has a leave policy that is published on the staff intranet

What training has been given to line managers about the Carers Leave Act 
There is no specific training but all managers have access to support and advice from the Human Resources department, should they need to support staff with caring responsibilities

How many staff have booked Carers Leave for planned events in the last 12 months
1812 – Please note this is events recorded on ESR as ‘Carers leave’ and will include ALL occurrences i.e., Child care. We would not know if this leave was for planned events

What was the average number of days taken
1.89 – Using the data mentioned above

Please attach a copy of the organisation's current Special Leave policy
Please see attached

In the organisation's Special Leave/Leave policy, is planned Carer's leave paid, unpaid or both
N/A - The policy provides paid carer leave for unplanned / unforeseen breakdowns; employees are required to use annual or unpaid leave for planned / foreseen breakdowns in carer arrangements


How many days are paid (maximum) in a 12 month period
N/A

How many days are unpaid (maximum) in a 12 month period
N/A

Are any paid days repayable to the organisation, via payroll deduction or additional time worked
No

Do managers have discretionary authorisation to go beyond the policy in appropriate circumstances.
N/A – employees are required to take annual or unpaid leave for planned / foreseen breakdowns in carer arrangements

If yes, what are they allowed to do
N/A

In the organisation's Special Leave/Leave policy, is unplanned Carer's (Emergency Domestic / Dependant) leave paid, unpaid or both
Paid

How many days are paid (maximum) in a 12 month period
The Trust will grant a combined maximum of 5 days compassionate and/or carer’s leave in any 12 month period for full time staff and pro-rata for part-time staff

How many days are unpaid (maximum) in a 12 month period
N/A

Does the organisation's Compassionate Leave allowance include paid Terminal Care leave
The policy outlines the provision of compassionate leave, which is defined as ‘short-term leave to support the emotional and practical impact of a bereavement / diagnosis of terminal illness/emergency admission’


If paid Terminal Care is allowed, what's the maximum number of days allowed in a 12 month period
The Trust will grant a combined maximum of 5 days compassionate and/or carer’s leave in any 12 month period for full time staff and pro-rata for part-time staff

The NHS Terms and Conditions of Service Handbook (section 33.23) requires that all NHS employers have a carer’s policy to address the needs of people with caring responsibilities - please confirm
The organisation doesn't yet have a carer's policy

Please attach a copy of your current carer's policy
[bookmark: _GoBack]N/A

This information is provided for your personal use and is the property of Bedfordshire Hospitals NHS Trust and subject to any existing Intellectual Property and Database Rights. Any commercial application or use of this information may be subject to the provisions of the Re-use of Public Sector Information Regulations 2015 (RPSI). This means that if you wish to re-use the information provided for commercial purposes for any reason you must ask the Trust for permission to do so. 
 Please note that the Trust has a formal internal review and complaints process which is managed by the Information Governance Manager/Data Protection Officer. Should you have any concerns with our response, you can make a formal request for an internal review. Requests for internal review should be submitted within three months of the date of receipt of the response to your original letter, and should be addressed to: dataprotectionofficer@ldh.nhs.uk. This option is available to you for up to three calendar months from the date your response was issued. 
If you are not satisfied with the Trust review under the Freedom of Information Act 2000 you may apply directly to the Information Commissioners Officer (ICO) for a review of your appeal decision. The ICO can be contacted at: ICO, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF www.ico.org.uk 
 Yours sincerely, 

 FOI Officer
 Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust
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